Wednesday, 23 May 2012

Aimi 3bulan..update!

salam sejahtera sume...

lama sangat lah entri ini terkepam..sejak dua menjak mood nak menulis belog sangat menipis..senipis kulit bawang..agaknya lagi tipis kot..hehe..

sekarang Cik Aimi Sofia sudah pun berganjak usia 3 Bulan..wow...sekejap jek..die dah pandai apa? oowh..itu budak sangat bijak lah!..haha..sekarang sudah pandai berbual..bangun je pagi mulutnye dah bebel cakap itu ini..murah senyuman lagi..kalo kite bangun pagi muke haassem rambot kalah mak jemah dan bekas air lioq basi berbekas, kalo jalan kat tepi jalan gerenti orang bagi singgit...*ehh~ Aimi Sofia walaupon airlioq basi berbekas lagi dengan rambot terpacak pacak bagaikan padang jarak padang terkukur masih nampak kiut dan menawan kalbu..oh, mungkin saye ni mak nye jadi terlalu memuji ank secara berlebihan..wahhaa...

Waktu bangun Aimi sekarang dah tetap, bangun pukul 7 pagi..wah..macam nak pergi sekolah je kau nakk..kadang-kadang bangun  awal dari papanye yer..kikiki..baguslah..nanti dah besar jadi alarm papa yer sayang...bangun pagi selepas celik mate bila ternampak saye terus senyum sengeh sampai nampakkan lesung pipitnye yang comel ittueeew..oh comelnya kamo..mungkin die nak cakap 'selamat pagi Mama kite dah bangun jom bekpes'  *memandai...

Dalam usia 3 bulan ni juga Aimi masih lagi menyusu badan, dan paling sukar adalah die tak mahu puting botol..semenjak saya naik kerja pada 9.4.2012 yang lepas, dia masih terkial-kial nak hisap puting botol..bukan saya tidak mencuba dirumah..tapi bila bagi dia akan buang leleh ketepi..ingatkan dah telan..rupanya die simpan celah bedah mane tah..tetiba banyak je air susu keluar dari mulut die...haii...bijak betol ye..paling tak tahan bila dia menangis secara kental sebab tak  mahu botol..adui..hati mak mane yang tahan bila anak menangis nak susu badan..ye x??saye pon suakan jelah..

Sekarang di rumah pengasuh masih lagi belajar menghisap puting botol..hmm..kentl jugak hati aimi ni..kalo dah kate tak nak..memang tak buat..kecuali kalo dah HAUS sangat barulah laju die sedut..hmm..bape lame la die tahan lapor..kesian gak kadang-kadang..kalo nak ulang alik dari pejabat ke rumah pengasuh, jauh jugak tuh..masa sangat terhad..tak pe lah..biar Aimi belajar hisap botol betol2 dulu..

Aimi juga minum susu khas sebab semasa die munum susu Amnum essential die muntah dengan kerap dan banyak, sampai basah-basah baju die ..risaunye...selepas minum susu tu dalam 4 jam  muntah dekat 4 kali..muntah yang ke empat keluar lendir putih..terus je stop bg susu tu..then search dekat internet tentang bayi muntah minum susu..memang banyk forum-forum yang bincangkan hal ni..kebanyakanya bagi anak mereka susu Enfalac A.R...A.R - khusus untuk budak2 yang ada masalah regurgitation ( baby yang akan muntah every feeding..so susu ni agak pekat). Alhamdulilah pengasuh cakap tak muntah dah minum susu nih..dan kurang muntah dah..kalo muntah pon dengan kuantiti yang sikit..tu normal la kan..harapnya lepas ni dah ok dan boleh bagi Aimi susu biasa..sebelom tu harapnya die nak puting botol..hehe..

berat badan Aimi juga dah meningkat naik dengan jayanya..graf dekat kad pon cantik jek...graf menaik..harapnya kekal la kan..berat sekarang sudah 5.3kg 3bulan..sehat betol..dengan ketinggin 53cm..owh..ank mama yang ni rendah sikit dari abangnye yang menGALAH..haha..

ni gambar terbaru beliau...
kadang-kadang muke Aimi berubah-ubah..kadang-kadang macam Angry Bird pon ade, Shin Chan pon ade.haha..

macam Shin Chan..x pon angry bird kuning

kadang macam muke makcik kepoh..haha

dan kadang-kadang pandai pulak buat muke comel..menyampah!..hahhaa


Mengade...




Mengade kuasa5..

lagi mengade..hahhaa..eii..eii..geram betol

kadang2 control ayu pose mase tido..
-

-

-

*tetibe



Nak Jugak Interpremm...

-
-


K baai!









No comments:

Post a Comment