Thursday, 24 May 2012

Kek Baldu Merah~~

 

 


Salam sume..

Sejak saye gilakan Pavlova sekarang muncul pula Red Velvet atau En.Mizan saye panggil kek Baldu Merah..kek ini tengah fofular sangat sekarang ni..rata-rata sume dah makan kot kek ni..cume saye jek yang ketinggalan zaman baru nak rase..

Yang membuatkan saye teruja adalah ade cheese ye, tapi tak sure la mane satu cheese nyer..samada keknye ataupon krim puteh tuh..susah kalo orang gilakn cheese ni..pantang nampak mesti nak beli dan try rase..

Operasi mencari Baldu Merah di kedai-kedai kek hanyala sia-sia je ye.apatah lagi kedai kek nyonya pembuat roti..hehee.sebab kek ini hanya dibuat homemade, atau pon dijual online..

godek-godek Fb ramai jugak yang jual secara online..tapiii...jauh la pulak kann..x pe2 usaha mencari Baldu Merah masih beroperasi sehingga kini..target minggu depan dah dapat makan hokkey!...hehe..sebab minggu depan??dah Gaji la!..kiki..sebab tengok dekat Maybank2u akaun simpanan semakin merudum ibarat saham index jatuh menjunam..*hampa..

Jom la leleh Ayeq Lioq tengok kek nih...

yang merah-merah tu tak sure lah serbuk merah hape..

rasenye macam isi kek dalam tu kot? di cerai-ceraikan..kan???

fuhhhh..sedap nih..

hmmmm..nak nak nak!



operasi mencari sedang giat dijalankan



k bai!

Wednesday, 23 May 2012

Aimi 3bulan..update!

salam sejahtera sume...

lama sangat lah entri ini terkepam..sejak dua menjak mood nak menulis belog sangat menipis..senipis kulit bawang..agaknya lagi tipis kot..hehe..

sekarang Cik Aimi Sofia sudah pun berganjak usia 3 Bulan..wow...sekejap jek..die dah pandai apa? oowh..itu budak sangat bijak lah!..haha..sekarang sudah pandai berbual..bangun je pagi mulutnye dah bebel cakap itu ini..murah senyuman lagi..kalo kite bangun pagi muke haassem rambot kalah mak jemah dan bekas air lioq basi berbekas, kalo jalan kat tepi jalan gerenti orang bagi singgit...*ehh~ Aimi Sofia walaupon airlioq basi berbekas lagi dengan rambot terpacak pacak bagaikan padang jarak padang terkukur masih nampak kiut dan menawan kalbu..oh, mungkin saye ni mak nye jadi terlalu memuji ank secara berlebihan..wahhaa...

Waktu bangun Aimi sekarang dah tetap, bangun pukul 7 pagi..wah..macam nak pergi sekolah je kau nakk..kadang-kadang bangun  awal dari papanye yer..kikiki..baguslah..nanti dah besar jadi alarm papa yer sayang...bangun pagi selepas celik mate bila ternampak saye terus senyum sengeh sampai nampakkan lesung pipitnye yang comel ittueeew..oh comelnya kamo..mungkin die nak cakap 'selamat pagi Mama kite dah bangun jom bekpes'  *memandai...

Dalam usia 3 bulan ni juga Aimi masih lagi menyusu badan, dan paling sukar adalah die tak mahu puting botol..semenjak saya naik kerja pada 9.4.2012 yang lepas, dia masih terkial-kial nak hisap puting botol..bukan saya tidak mencuba dirumah..tapi bila bagi dia akan buang leleh ketepi..ingatkan dah telan..rupanya die simpan celah bedah mane tah..tetiba banyak je air susu keluar dari mulut die...haii...bijak betol ye..paling tak tahan bila dia menangis secara kental sebab tak  mahu botol..adui..hati mak mane yang tahan bila anak menangis nak susu badan..ye x??saye pon suakan jelah..

Sekarang di rumah pengasuh masih lagi belajar menghisap puting botol..hmm..kentl jugak hati aimi ni..kalo dah kate tak nak..memang tak buat..kecuali kalo dah HAUS sangat barulah laju die sedut..hmm..bape lame la die tahan lapor..kesian gak kadang-kadang..kalo nak ulang alik dari pejabat ke rumah pengasuh, jauh jugak tuh..masa sangat terhad..tak pe lah..biar Aimi belajar hisap botol betol2 dulu..

Aimi juga minum susu khas sebab semasa die munum susu Amnum essential die muntah dengan kerap dan banyak, sampai basah-basah baju die ..risaunye...selepas minum susu tu dalam 4 jam  muntah dekat 4 kali..muntah yang ke empat keluar lendir putih..terus je stop bg susu tu..then search dekat internet tentang bayi muntah minum susu..memang banyk forum-forum yang bincangkan hal ni..kebanyakanya bagi anak mereka susu Enfalac A.R...A.R - khusus untuk budak2 yang ada masalah regurgitation ( baby yang akan muntah every feeding..so susu ni agak pekat). Alhamdulilah pengasuh cakap tak muntah dah minum susu nih..dan kurang muntah dah..kalo muntah pon dengan kuantiti yang sikit..tu normal la kan..harapnya lepas ni dah ok dan boleh bagi Aimi susu biasa..sebelom tu harapnya die nak puting botol..hehe..

berat badan Aimi juga dah meningkat naik dengan jayanya..graf dekat kad pon cantik jek...graf menaik..harapnya kekal la kan..berat sekarang sudah 5.3kg 3bulan..sehat betol..dengan ketinggin 53cm..owh..ank mama yang ni rendah sikit dari abangnye yang menGALAH..haha..

ni gambar terbaru beliau...
kadang-kadang muke Aimi berubah-ubah..kadang-kadang macam Angry Bird pon ade, Shin Chan pon ade.haha..

macam Shin Chan..x pon angry bird kuning

kadang macam muke makcik kepoh..haha

dan kadang-kadang pandai pulak buat muke comel..menyampah!..hahhaa


Mengade...




Mengade kuasa5..

lagi mengade..hahhaa..eii..eii..geram betol

kadang2 control ayu pose mase tido..
-

-

-

*tetibe



Nak Jugak Interpremm...

-
-


K baai!