Thursday, 23 February 2012

Lahirnya Aimi Sofia Mohamad Hamizan..


Salam semua...Alhamdulilah, setelah sekian lama dapat jugak saye luangkan mase berbelog..arini genap 13hari usia Aimi Sofia..Alhamdulilah..semuanya selamat..ibu dan anak sihat..sekarang dah ade 2 orang anak..agak kelam kabot sikit..hehe..tp sgt happy bile tgok keletah dorang..

Rentetan kelahiran Aimi Sofia:

Rabu 8 Feb 2012 : 2pm
serah diri di ward 1 HSA..dapat bilik yang best...dapat tengok laut..hehe..gambor pemandangan ade dalam HP..tp x de cable plak nak upload..petang2 boleh jalan2 kat balkoni ..sgt indah..hehe..

5ptg
Doc pakar dan yang lain datang buat pemeriksaan..doc ckap pukul 10am esok Khamis (9 Feb 2012) doc akan masukkan ubat atau induce..sebelom tu doc akan check 'jalan' dulu..ok..time ni dah berdebor2 dah..redha jelah..


sepanjang malam tak lena tidor memikirkan esok, malam tu dah siap2 ckap dengan baby, esok baby kene keluar..nt boleh jumpe dengan abg Aiman..hehe..2hari sebelom masuk ward, saye dah siap buat air selusoh..air Akar fatimah yang dah direndam..lepas tu saye bace yasin, doa yang baik2 untuk kandungan dan diri sendiri..

Khamis 9 Feb 2012 4am
Tersedar, bangun tidor..wat air milo campurkan sikit dengan air akar fatimah..niat supaya segalanya berjalan lancar..dan saye niat jugak supaya jalan dah bukak..jd tak yah nak induce..hehe..(mintak2lah)

10.30am
doc panggil untuk masukkan ubat..doc selok dulu sebelom masukkan ubat..takot jalan dah bukak..jd mase kene selok tu doc ckap..'eh..jalan dah bukak lah!'  saye pon tanye..'dah bape cm doc?' mase ni suke giler..mcm nak lompat2..hehe  'dah 3cm dah ni..bagus2..jd x yah nak induce lah..awak dah boleh bersalin mcm biase..kita tunggu lagi 4 jam, nt saye check jalan lagi..kalo dah 4cm kita dah boleh hantar awak ke labour room..baguslah baby nih..mcm tau2 je kene kuar arini..' tulah kate2 doctor Norhidayati..senyummm jek die..
saye pon call En.mizan katekan saye dah bukak 3cm..hee...mase ni dah rase syukur..boleh bersalin mcm biase..

4pm..
doc check jalan lagi...dah bukak 4cm..terus dihntr ke labor room..Alhamdulilah..time ni dah dup dap dup dap..x sakit lagi nih..

6pm
kontraksi sikit2..dah masukkan air 2 botol,  pukol 630 doc dtg then bg ubt untuk cepatkan kontraksi..

630pm
ubat dah jalan...memang sakit..hhehhe..kemudian nurse bagi injection tahan sakit..ubat ni sgt  mengantuk okey..sakit tetap rase..tp mengantuk la sgt..sehinggakan kontraksi yang paling kuat pon saye masih lagi terlelap..sepatotnya saye dah boleh meneran..tp dek layankan mate yang gantok..sanggp saye tak meneran..meneran pin x kuat..sebb x de tenage...

7pm
En.Mizan masuk melawat..saye pon x ckap pape kat die..cume ckap 'sakit bang'..pas tu tido balik..haha..

730pm
doc tgok graf jantung baby x cntik..sebb baby dah pusing2 kat dlam..jd doc nak masukkan alat lekatkan kat pale baby, nak dengar jantung baby..'dlm hati..macam2 pulak..'  jd, doc pon selok2 nak masukkan alat tadi..entah macam mane, ade terase nak teran pulak..so..saye terann jek..hehe..nurse dtg tolong doctor, nurse tolong bukak kan servik..automatic rase meneran semakin kuat, doc pon mcm terkejot sebb pale baby dah kuar cikit..jd die x boleh masukkan alat tu..bile kontraksi dtg saye pon push..bile pale baby dah kuar sepenuhnya, nurse suruh stop dan tarik nafas..pas tu nak kuarkan bahu baby pulak..sakit jek saye terann..2x teran terus terase tali pusat baby kuar skali..Alhamdulilah..tu maknenye baby saye dah kuar.tepat jam 7.45pm...

baby kene admitted ward baby sebb doc nak check darah takot ade jangkitan kuman..sehari je baby admitted..saye kuar ward 10 Feb 2012 dengan baby skali..Alhamdulilah...semuanya selamat..

baru beberapa minit kuar dr perot mama...

Dlam lift..nak pergi susukan Aimi kat ward baby..


azankan Aimi....   

dah nak balik daaa.....aimi dah boleh kuar arini..

Aimi Sofia Binti Mohamad Hamizan...


Semoga anak mama yang ini jd anak yang solehah..bijak pandai..anak yang sihat tubuh badan..anak yang taat pada ibu bapa agama dan perintah Allah..dan..semoga Aimi Sofia menjadi anak yang terbaik di kalangan yang terbaik...InsyaAllah...Amin..

No comments:

Post a Comment