Monday, 16 January 2012

My List Baby & Mummy....

Sangat rajin arini menghupdate belog kan..hehehe...Teringat dulu mase pregnent Aiman Hariz..sangat rajin search mana-mana yang berkaitan dengan baby..siap tanye kawan2 lagi keperluan baby..hehe..skang sume dah ade dlm pale hotakku ini..cume ade sikit jek yang tertinggal..kene check balik..kikiki...ok..sini ad senarai keperluan baby..As ade search kat En.Google dan listnye hampir same dengan list As..kat sini As dah edit sikit2..hehe..meh la kite tengok...

1.pakaian
Baju lengan panjang – 4 helai
Baju lengan pendek – 4 helai
seluar panjang - 4 helai
seluar pendek         - 4 helai
set sarung tangan dan kaki - 4 set
barut- 10 helai

2.Peralatan mandi
-tuala
-besen
-cecair mandian
-bedak bayi
-minyak bayi – saye suke minyak Telon..hehe

3. Peralatan tidur
-selimut
-kelambu ( saye tak guna langsung..membazir beli)
-Alas tilam
-getah
-set tilam
-katil baby ( juga x beli..sebab nak baby tido sebelah)

4.
Peralatan penyususan bayi
-botol susu - (4oz, 6oz dan 9oz)
-berus botol
-Breast pump

5. Peralatan Penukaran lampin bayi
-kain lampin

-Pampers – untuk permulaan belilah pampers yang elok jenamanya, sebb untuk   
                   permulaan kulit bayi sangat sensitif..siankan baby kalo melecet,…

-pin ( saye x pernah beli dan pakai)

PERHATIAN: pengalaman bersalin AIMAN HARIZ: mase ngangung lagi saye dilarang beli color warna kuning, nt baby kene sakit kuning..mula2 saye x percaya..sayepon beli besen mandi baby warna kuning, bantal kuning, selimut pon kuning..hari yang ke 2 baby dah kene kuning..seb baik x tinggi.,..Nurse yang datang melawat rumah tegur..bayk sangat warna kuning, kene tukar nih...hehe..saye pon menurut perintah..tukar sume..hehe..suratan atau kebetulan??hehe..terpulang laa nak menilai..
  
PRIORITY :

 Baju baby
perbanyakkan seluar panjang tapi tangan pendek..(sbbnya kalau awal2 kan nak bedung baby, jd tak perlu tangan panjang..nnt panas.. kalau umah panas bykkan jenis berlubang, baju comel2 kiut2 nie boleh dipakai utk kuar berjalan..kalau dlm pantang tu nak jalan ke mana pun kan.. )

Topi
topi yang lembut dan tak ketat...slalu pakai bila kuar umah..

Sarung tangan & stokin
perbanyakkan yang lubang2..so udara boleh masuk..tak la berpeluh2 baby tu

Barut
saye amalkan barut yang bertali..dibuat oleh MIL saye..hehe, x pernah beli yang dah siap..sebab tidak tahu kualiti jenis kain dan ketahanannye..

Minyak bayi
boleh dibeli di farmasi (suke minyak yuu yee)

Selimut baby
penting especially baby dalam usia harian/mingguan, sbb lepas mandi/nak tido/malam mesti la nak kena selimut kan

Tuala
biasa beli jenis Anakku/Pureen... yang mcm2 kaler tu..ada putih ada pink ada biru, beli lebih pun tak apa sbb nnt nak bagi kat nursery atau baby sitter)

Diapers
ini pun turun temurun pakai Mami Poko New Born, insyaAllah lembut dan tak ada ruam..memang betol..dan rajin kerap tukar pampers..

 Krim RUAM
beli kat Farmasi..untuk persediaan kalau baby ade ruam sikit atau merah2 kat muke orang kate kurap susu..boleh sapu kat pelipat2 baby...baby kan cepat berpeluh..

Set tilam/katil
Set Tilam sekarang dah boleh beli Online jek..macam2 pattern ade..cume kelemahannye kite x tahu kain jenis ape tilam tu diperbuat..takot jenis yang panas jekk..so kene tanye bebetol pada tuan pya kedai..hehe../ Katil saye x pernah beli..sebb saye dan baby tido bersebelahan..senang nak susu badan..
 
Set bantal berkembar dgn bantal golek
yang ini penting jugak ini..bila ade bantal golek ni rase selamat sikit bila letak di kiri & kanan baby..yang mane ade baby court tu, boleh letak bantal kekabu di celah2 katil..

Kelambu
Boleh beli jenis zip, lipat, atau payung. ( ade dua-dua tp x pernah pakai..hehhe)

Botol susu
beli botol yang 4oz untuk isi air masak ..dan medium untuk susu, dalm 6oz or 9oz..tp baby kecik lagi slalu minum dalam 40z jek..hehe..byk pilihan botol susu, yang penting cari yang BPA free..skang pon dah bayk jual..As guna botol susu Avent

.Breast Pump
Untuk 1st baby agak susah susu nak kuar sebab jalan kecik lagi..jd kene rajin2 kan pump dan bg baby isap susu kadang-kadang baby sampai nanges2 sebab x kuar susu..sedih betol time tu..so kene rajin urut2kan  dan minum air byk untuk perbanyakkan susu..InsyaAllah Breast pump ni sgt berguna lepas air susu kuar dengan lancar..

Toileteries
-baby shower
-sikat
-baby oil
-bedak
-minyak Zaitun – sangat berguna minyak ni bila ade tumbuh kerak kat kepala baby..slalunye kerak ni muncul bila baby dlam usia 2minggu..kerak ni ade kat kepala, kening baby..so letak minyak zaitun untuk keringkan dan tanggalkan…InsyaAllah ilang..


Tisu basah/baby wipes
Untuk lap baby selepas popo dia..sangat penting nih..kalo nak guna air rasenye x sesuai lagi untuk baby.

Lampin
(in case nak selimut/bedung/lap2 bayi sbb lampin kan lembut)


Liquid cleanser
khas untuk basuh botol baby atau putting botol..

Besen mandi (tab)

Berus botol baby

Puting susu
(silicon, kalau nak yang lembut beli yang warna kuning jenis pigeon)

Tikar getah
(utk lapik waktu nak tukar diaper baby, takut basah tilam)


KELENGKAPAN IBU

1. Maternity pad
Beli yang jenis lembut, besar dan lebar…mase Aiman dulu as guna Pad Herba..Alhamdulilha cepat kering..selepas seminggu baru As tukar pada pad biase..slalu jenama Kotex jd pilihan..skang nak try librese pulak..katenye mcm best..
 
2. Nursing pad
(ada 2 jenis, kain/disposable) kalau kain tu boleh basuh tapi tak melekap..kalau disposable melekap..tak mudah jatuh)

3. Bengkong ibu

4. Jamu/ubat bersalin
(ada org makan Nona Roguy, Phytonatal sahaja, sbb nye tak biasa makan jamu, breastfeed biasanya tak digalakkan makan jamu awal2 sbb nnt akan effect pada baby..panas)

5. Stokin ibu
nie byk pun takpe..sbb akan pakai masa dlm berpantang..jd tak payah sibuk2 nak kena basuh hari2..

6. kain Batik
yang ni kene ade banyak jugak.sebab basuh hari2...saye ade dalam 6 helai..
 
7. Suar dalam Maternity 
Penting jugak bagi saye, sebb mase permulaan ni x payah nak basuh2 suar dalam..sebb untuk seminggu pertama bersalin banyak darah y akan kuar..so kadang2 kat suar dalam pon terkene..jd nak mudah pakai je yang segera punya..basuh dan boleh buang...
 
 
8. Param, Pilis, minyak urut  
-bagi yang berpantang dan berurut selalunye kene sediakan sendiri sume nih..jarang yang ade pakage mak bidan sediakan sume ni..hehe...
-

-

haa..ni jelah yang saye listkan..ade jugak yang x listkan..sebb barang2 tu guna lepas pantang..contohnya mcm car seat ke..stroller..tp x tahu la kalo uollls nak berjalan2 semase pantang kan..hehee...terpulang pada kemudahan masing2..
-
-
-
Lepas ni nak listkan barang2 nak bawak ke hospital pulak...mase Aiman dulu  bawak barang bukan main lagi byk..dah mcm nak berkampong seminggu kat pistal tuh..wahaha...maklumlah x de pengalaman lagi kan..hehe..pas ni dah boleh agak mane yang perlu dan x perlu.....



ok...


rojer n Out!

poting baruuuu gittew..hehe

No comments:

Post a Comment