Wednesday, 25 January 2012

Slamat Bercuti semua..dan kembali bekerja..



Salam..Alhamdulilah..boleh lagi berbelog stakat ini, dan larat lagi nak menaip..sebab??x de orang kat opis..orang ramai masih mood cuti lagi...yeay!..hehe...

Selama cuti Hari Raya Cina banyak jugak aktivitinya...memenuhi kenduri kendarat..dan mandi manda di Tanjung Balau..Aiman je la yang mandi..mama n papa jd pengawal keselamatan beliau..hehe

Banyak jugak misi-misi yang terbengkalai b4 ni, sudah berjaya di settle kan..hee..berjaya membasuh baju2 baby dan mencari semula bengkung saye yang terperosok tah dimana..tp En.mizan berjaya mencarinya dengan jayanya..Tahniah!..anda boleh sertai pertandingan mencari barang hilang..kikiki


ni diaa..barut, stokin segala sume..berjaya dibasuh dan dilipat..
ni pulak barang yang last minute beli..settle dah..
               

terbeli juga baju untuk Aiman Hariz..Ohsem giler baju tu bila ade siap tie bagai..mcm nak g opis je lagaknye..hehe...balik umah terus pakaikan n posing2..tp mood beliau x de nak posing2..tp mama peduli hape..kikikiki
                           


    
                              
kikiki..muncunggg bebenor..memang nak kene tarikk!..hehehe..

Thursday, 19 January 2012

Masak Lemak labu...

salam dear...

Semalam balik ingt nak singgah Angsana, ade lagi barang mama n baby yang blom setel..sementara larat lagi nak jalan baik beli skang kan..tp tgok jalan jemmm semacam..arrgggh, x jadilah..balik terus pergi arini jekk, tu pon kalo jd..hehehe..


ok, smpai2 umah tgok kat dapur nak masak ape ni..laporr nih..ade labu, dah seminggu labu tu tunggu turn untuk dimasak..tp tuan punyer badan x larat nak masak  perot pon lebih besar dari labu..kiki...

Ekcelli memang jarang masak lemak2 nih..masak labu? lagi la 1st time masak..kikiki..main letak jek pe yang ade kat umah tu...



bawang merah sebjik, bawang puteh sebijik gan serai
ditumbuk..masukkan dlm periuk gan santan..saye letak sikit pati ikan bilis..bilis habess da..Pas tu kacau2

bila dah mendidih masukkan labu yang dipotong dadu..

masukkan perisa, garam,ajinomoto dan kacau skejap..
then tunggu labu empuk...

tadaaaa..dah siap dah...x de sayur manis nak campur..suhun pon x de..jd labu semate2..hehe


haa..ni ikan pekasam..makan gan ikan pekasamm..nyumm..nyumm..
dah mcam ikan goreng aku tgok..hehe



Sementara tu Aiman tengah Kerja kan bola2 die..hehee..






Lega dah dapat makan...ok..arini pk plak nak masak ape kat umah..y ringkas2 jek..x leh lelame kat dapor tuh..dah x larat dah..hehe..mcm nak masak secara duduk jek..boleh x??kikiki


oklah..bye2...

Tuesday, 17 January 2012

Gaya baby tidur dengan ibu bapa mereka


 kikiki...suwett..tp sape2 yang dah berkahwen dan ade baby..tahulah rasenye cmner kalo die tgh lasak tido..kadang2 tu kaki dorang singgah kat muke..giler hebat..seb baik anak sendiri..kalo org lain dah kene sepak laju2..haha...comel gmbr2 kat bawah ni...kikiki







 

 

 sumber dari Media malaya

 

 

 

 

 

 





















Hospital Bag List

Salam semua...pagi yang sungguh indah bila g keje td dapat tgok matahari terbit..sangat cntik..lalu Danga Bay, so shining2 air laut tu nmpak sangat cantekk lah..SubhanaAllah!...bersyukur pada Allah kerana masih lagi bernafass...

-

-

Semalam sgt rajin menghapdate belog kan..jd arini dengan gegehnye nak update pasal list nak dibawa ke Hospital...hehhe..serius ni...saye pon belom sediakan sepenuhnya barang2 baby..baju, barut & lampin saye x basuh lagi..plan nyer cuti CNY ni baru nak buat...hehe..yekeee...leh caye ke aku nih..haha..hokeyy..

-

-

hmm..tahun 2010 mase kat hospital lahirkan Aiman Hariz, macam2 saye hangkot ..padahal 2 hari jekk dok pistal tu..dengan beg saye, beg baby..dah mcm nak berkampong seminggu jek..ade je yang dibawak En.mizan kalo waktu melawat..kadang2 bukan waktu melawat pon dtg bawak barang jugak..sebab alasan nak jumpe saye..kikiki..guard2 kat c tu eksen cikit..hehe..sebab tulah barang jd melambak..kahkahkah...

-


adakah tahun ini sama jugak??oh..kite tgok kan je nt..hehe..ok. meh kite tgok list ape yang nak dibawak ke Pistal...


KEPERLUAN IBU

1. Buku merah 
- kalu yang bersalin di kerajaan..WAJIB ade nih..

2. T-Shirt - 2 helai

3. Kain batik - 3 Helai

4.Maternity Pad - 10 pcs
  (takot kalo darah kuar banyak, kene kerap tukar)

5.Disposable Panty 
- 1 set tu ade slm 7-8pcs kot..

senang..dah guna basuh n buang..x payah bawak balik..nak guna semula pon boleh..hehe

6. Sweater

7. Stokin

8. Selipar

9. Alatan Mandi 
( Berus gigi, Ubat gigi, Sikat Tuala Mandi ,Sabun)


10. Air Selusoh/Air Zam-Zam
wajib ade ni..nt nurse akan tanye mase nak masuk labour room..'dah minum belom air selusuh?' x pon bawak jekk air tuh ke labour room pon boleh..hehe


EXTRA:
camera, MP3, Yassin, Al-Quran
Makanan , Termos
 Plastic Bag


KEPERLUAN BAYI


  1. Baju - 2Helai
2. Seluar- 2 Helai

3. Lampin - 2 Helai

4. Blanket

5. Sarung kaki & Tangan  - 2Set

6. Barut

7. Towel/Small Towel - 2Helai

8. Pampers - 10psc

9. Baby Wipes

10. Minyak Telon/YuuYee


-

-

ok la ni kot..hehe..saye pon ade lagi yang x packing, padahal dah 8bulan..sepatotnye dah kene stanby dlam kereta or office..manelah tahu emergency kan..kikiki..Mase Aiman dulu bukan main semangat gile..7 bulan dah packing dlm kete..hehe..

Monday, 16 January 2012

My List Baby & Mummy....

Sangat rajin arini menghupdate belog kan..hehehe...Teringat dulu mase pregnent Aiman Hariz..sangat rajin search mana-mana yang berkaitan dengan baby..siap tanye kawan2 lagi keperluan baby..hehe..skang sume dah ade dlm pale hotakku ini..cume ade sikit jek yang tertinggal..kene check balik..kikiki...ok..sini ad senarai keperluan baby..As ade search kat En.Google dan listnye hampir same dengan list As..kat sini As dah edit sikit2..hehe..meh la kite tengok...

1.pakaian
Baju lengan panjang – 4 helai
Baju lengan pendek – 4 helai
seluar panjang - 4 helai
seluar pendek         - 4 helai
set sarung tangan dan kaki - 4 set
barut- 10 helai

2.Peralatan mandi
-tuala
-besen
-cecair mandian
-bedak bayi
-minyak bayi – saye suke minyak Telon..hehe

3. Peralatan tidur
-selimut
-kelambu ( saye tak guna langsung..membazir beli)
-Alas tilam
-getah
-set tilam
-katil baby ( juga x beli..sebab nak baby tido sebelah)

4.
Peralatan penyususan bayi
-botol susu - (4oz, 6oz dan 9oz)
-berus botol
-Breast pump

5. Peralatan Penukaran lampin bayi
-kain lampin

-Pampers – untuk permulaan belilah pampers yang elok jenamanya, sebb untuk   
                   permulaan kulit bayi sangat sensitif..siankan baby kalo melecet,…

-pin ( saye x pernah beli dan pakai)

PERHATIAN: pengalaman bersalin AIMAN HARIZ: mase ngangung lagi saye dilarang beli color warna kuning, nt baby kene sakit kuning..mula2 saye x percaya..sayepon beli besen mandi baby warna kuning, bantal kuning, selimut pon kuning..hari yang ke 2 baby dah kene kuning..seb baik x tinggi.,..Nurse yang datang melawat rumah tegur..bayk sangat warna kuning, kene tukar nih...hehe..saye pon menurut perintah..tukar sume..hehe..suratan atau kebetulan??hehe..terpulang laa nak menilai..
  
PRIORITY :

 Baju baby
perbanyakkan seluar panjang tapi tangan pendek..(sbbnya kalau awal2 kan nak bedung baby, jd tak perlu tangan panjang..nnt panas.. kalau umah panas bykkan jenis berlubang, baju comel2 kiut2 nie boleh dipakai utk kuar berjalan..kalau dlm pantang tu nak jalan ke mana pun kan.. )

Topi
topi yang lembut dan tak ketat...slalu pakai bila kuar umah..

Sarung tangan & stokin
perbanyakkan yang lubang2..so udara boleh masuk..tak la berpeluh2 baby tu

Barut
saye amalkan barut yang bertali..dibuat oleh MIL saye..hehe, x pernah beli yang dah siap..sebab tidak tahu kualiti jenis kain dan ketahanannye..

Minyak bayi
boleh dibeli di farmasi (suke minyak yuu yee)

Selimut baby
penting especially baby dalam usia harian/mingguan, sbb lepas mandi/nak tido/malam mesti la nak kena selimut kan

Tuala
biasa beli jenis Anakku/Pureen... yang mcm2 kaler tu..ada putih ada pink ada biru, beli lebih pun tak apa sbb nnt nak bagi kat nursery atau baby sitter)

Diapers
ini pun turun temurun pakai Mami Poko New Born, insyaAllah lembut dan tak ada ruam..memang betol..dan rajin kerap tukar pampers..

 Krim RUAM
beli kat Farmasi..untuk persediaan kalau baby ade ruam sikit atau merah2 kat muke orang kate kurap susu..boleh sapu kat pelipat2 baby...baby kan cepat berpeluh..

Set tilam/katil
Set Tilam sekarang dah boleh beli Online jek..macam2 pattern ade..cume kelemahannye kite x tahu kain jenis ape tilam tu diperbuat..takot jenis yang panas jekk..so kene tanye bebetol pada tuan pya kedai..hehe../ Katil saye x pernah beli..sebb saye dan baby tido bersebelahan..senang nak susu badan..
 
Set bantal berkembar dgn bantal golek
yang ini penting jugak ini..bila ade bantal golek ni rase selamat sikit bila letak di kiri & kanan baby..yang mane ade baby court tu, boleh letak bantal kekabu di celah2 katil..

Kelambu
Boleh beli jenis zip, lipat, atau payung. ( ade dua-dua tp x pernah pakai..hehhe)

Botol susu
beli botol yang 4oz untuk isi air masak ..dan medium untuk susu, dalm 6oz or 9oz..tp baby kecik lagi slalu minum dalam 40z jek..hehe..byk pilihan botol susu, yang penting cari yang BPA free..skang pon dah bayk jual..As guna botol susu Avent

.Breast Pump
Untuk 1st baby agak susah susu nak kuar sebab jalan kecik lagi..jd kene rajin2 kan pump dan bg baby isap susu kadang-kadang baby sampai nanges2 sebab x kuar susu..sedih betol time tu..so kene rajin urut2kan  dan minum air byk untuk perbanyakkan susu..InsyaAllah Breast pump ni sgt berguna lepas air susu kuar dengan lancar..

Toileteries
-baby shower
-sikat
-baby oil
-bedak
-minyak Zaitun – sangat berguna minyak ni bila ade tumbuh kerak kat kepala baby..slalunye kerak ni muncul bila baby dlam usia 2minggu..kerak ni ade kat kepala, kening baby..so letak minyak zaitun untuk keringkan dan tanggalkan…InsyaAllah ilang..


Tisu basah/baby wipes
Untuk lap baby selepas popo dia..sangat penting nih..kalo nak guna air rasenye x sesuai lagi untuk baby.

Lampin
(in case nak selimut/bedung/lap2 bayi sbb lampin kan lembut)


Liquid cleanser
khas untuk basuh botol baby atau putting botol..

Besen mandi (tab)

Berus botol baby

Puting susu
(silicon, kalau nak yang lembut beli yang warna kuning jenis pigeon)

Tikar getah
(utk lapik waktu nak tukar diaper baby, takut basah tilam)


KELENGKAPAN IBU

1. Maternity pad
Beli yang jenis lembut, besar dan lebar…mase Aiman dulu as guna Pad Herba..Alhamdulilha cepat kering..selepas seminggu baru As tukar pada pad biase..slalu jenama Kotex jd pilihan..skang nak try librese pulak..katenye mcm best..
 
2. Nursing pad
(ada 2 jenis, kain/disposable) kalau kain tu boleh basuh tapi tak melekap..kalau disposable melekap..tak mudah jatuh)

3. Bengkong ibu

4. Jamu/ubat bersalin
(ada org makan Nona Roguy, Phytonatal sahaja, sbb nye tak biasa makan jamu, breastfeed biasanya tak digalakkan makan jamu awal2 sbb nnt akan effect pada baby..panas)

5. Stokin ibu
nie byk pun takpe..sbb akan pakai masa dlm berpantang..jd tak payah sibuk2 nak kena basuh hari2..

6. kain Batik
yang ni kene ade banyak jugak.sebab basuh hari2...saye ade dalam 6 helai..
 
7. Suar dalam Maternity 
Penting jugak bagi saye, sebb mase permulaan ni x payah nak basuh2 suar dalam..sebb untuk seminggu pertama bersalin banyak darah y akan kuar..so kadang2 kat suar dalam pon terkene..jd nak mudah pakai je yang segera punya..basuh dan boleh buang...
 
 
8. Param, Pilis, minyak urut  
-bagi yang berpantang dan berurut selalunye kene sediakan sendiri sume nih..jarang yang ade pakage mak bidan sediakan sume ni..hehe...
-

-

haa..ni jelah yang saye listkan..ade jugak yang x listkan..sebb barang2 tu guna lepas pantang..contohnya mcm car seat ke..stroller..tp x tahu la kalo uollls nak berjalan2 semase pantang kan..hehee...terpulang pada kemudahan masing2..
-
-
-
Lepas ni nak listkan barang2 nak bawak ke hospital pulak...mase Aiman dulu  bawak barang bukan main lagi byk..dah mcm nak berkampong seminggu kat pistal tuh..wahaha...maklumlah x de pengalaman lagi kan..hehe..pas ni dah boleh agak mane yang perlu dan x perlu.....



ok...


rojer n Out!

poting baruuuu gittew..hehe

SEBAB tidak BERBELOG selama BERBULAN-bulan…

muke tuan belog baru..


Salam…agak lama saye mendiamkan diri dari dunia berbelog…mengandung kali ini saye tidak mahu langsung bukak belog saye..rase malas atau bahasa kasarnye menyampah giler..naseb baik belog ni bukan orang, kalo tidak, rasenye dah terkenan gan muke belog ini..hahaha…

Sepanjang beberape bulan saye mengandung macam-macam hal yang berlaku..tapi saye alergi pada belog..so..saye mintak maap la…x dpt hupdate ,,cume skang ni kandungan dah besar, jd perangai dah elok sikit..hehe..

-

-
Alasan bukan itu sahaja, tp dengan kotmitmen kerja..badan penat dan selalu mengantok..dan mase terluang saye isi dengan tido-tido ayam ataupon berehat sambil berFB..

-

-
Hehe..Bercerita tentang kehidupan saye, Alhamdulilah..semakin lancar..Aiman Hariz sudah Setahun Sebulan..tetibe kaki beliau dah panjang..badan pon dah panjang..ai..bile mase die ni membesar..hehe..mase begitu pantas kan…x lame lagi dah jd abang dah…

-

-

En.Mizan pula, oh. Die semakin sihat..setiap sebulan sekali akan keluar daerah untuk tangkap nyamuk..hehe..tangkap nyamok?haha..ye..tangkap nyamuk eades yer..beliau keje goment dan kerja dibahagian Vektor..saye pon kurang paham nak explain pasal nyamuk2 nih..

-

-
Tuan punyer blog??hehe..kandungan saye pada hari Khamis ini masuk 33minggu merangkap 8bulan setengah..WOW!!..sudah 8bulan ker?kenape tetibe je rase dah 8 bulan??hehe..dan saye ade mase sebulan saja lagi untuk siap sediaaa..fuh..barang-barang baby sume dah setel..cume mamanye je blom setel lagi..ade lagi senarai yang tidak dibeli…ntlah nak senaraikan kat sini kalo rajin..di entri yang lain..hehe..

Mahu smbung keje sebentar ye…selamat kembali tuan belog..sila klorok belog anda…