Thursday, 24 May 2012

Kek Baldu Merah~~

 

 


Salam sume..

Sejak saye gilakan Pavlova sekarang muncul pula Red Velvet atau En.Mizan saye panggil kek Baldu Merah..kek ini tengah fofular sangat sekarang ni..rata-rata sume dah makan kot kek ni..cume saye jek yang ketinggalan zaman baru nak rase..

Yang membuatkan saye teruja adalah ade cheese ye, tapi tak sure la mane satu cheese nyer..samada keknye ataupon krim puteh tuh..susah kalo orang gilakn cheese ni..pantang nampak mesti nak beli dan try rase..

Operasi mencari Baldu Merah di kedai-kedai kek hanyala sia-sia je ye.apatah lagi kedai kek nyonya pembuat roti..hehee.sebab kek ini hanya dibuat homemade, atau pon dijual online..

godek-godek Fb ramai jugak yang jual secara online..tapiii...jauh la pulak kann..x pe2 usaha mencari Baldu Merah masih beroperasi sehingga kini..target minggu depan dah dapat makan hokkey!...hehe..sebab minggu depan??dah Gaji la!..kiki..sebab tengok dekat Maybank2u akaun simpanan semakin merudum ibarat saham index jatuh menjunam..*hampa..

Jom la leleh Ayeq Lioq tengok kek nih...

yang merah-merah tu tak sure lah serbuk merah hape..

rasenye macam isi kek dalam tu kot? di cerai-ceraikan..kan???

fuhhhh..sedap nih..

hmmmm..nak nak nak!



operasi mencari sedang giat dijalankan



k bai!

Wednesday, 23 May 2012

Aimi 3bulan..update!

salam sejahtera sume...

lama sangat lah entri ini terkepam..sejak dua menjak mood nak menulis belog sangat menipis..senipis kulit bawang..agaknya lagi tipis kot..hehe..

sekarang Cik Aimi Sofia sudah pun berganjak usia 3 Bulan..wow...sekejap jek..die dah pandai apa? oowh..itu budak sangat bijak lah!..haha..sekarang sudah pandai berbual..bangun je pagi mulutnye dah bebel cakap itu ini..murah senyuman lagi..kalo kite bangun pagi muke haassem rambot kalah mak jemah dan bekas air lioq basi berbekas, kalo jalan kat tepi jalan gerenti orang bagi singgit...*ehh~ Aimi Sofia walaupon airlioq basi berbekas lagi dengan rambot terpacak pacak bagaikan padang jarak padang terkukur masih nampak kiut dan menawan kalbu..oh, mungkin saye ni mak nye jadi terlalu memuji ank secara berlebihan..wahhaa...

Waktu bangun Aimi sekarang dah tetap, bangun pukul 7 pagi..wah..macam nak pergi sekolah je kau nakk..kadang-kadang bangun  awal dari papanye yer..kikiki..baguslah..nanti dah besar jadi alarm papa yer sayang...bangun pagi selepas celik mate bila ternampak saye terus senyum sengeh sampai nampakkan lesung pipitnye yang comel ittueeew..oh comelnya kamo..mungkin die nak cakap 'selamat pagi Mama kite dah bangun jom bekpes'  *memandai...

Dalam usia 3 bulan ni juga Aimi masih lagi menyusu badan, dan paling sukar adalah die tak mahu puting botol..semenjak saya naik kerja pada 9.4.2012 yang lepas, dia masih terkial-kial nak hisap puting botol..bukan saya tidak mencuba dirumah..tapi bila bagi dia akan buang leleh ketepi..ingatkan dah telan..rupanya die simpan celah bedah mane tah..tetiba banyak je air susu keluar dari mulut die...haii...bijak betol ye..paling tak tahan bila dia menangis secara kental sebab tak  mahu botol..adui..hati mak mane yang tahan bila anak menangis nak susu badan..ye x??saye pon suakan jelah..

Sekarang di rumah pengasuh masih lagi belajar menghisap puting botol..hmm..kentl jugak hati aimi ni..kalo dah kate tak nak..memang tak buat..kecuali kalo dah HAUS sangat barulah laju die sedut..hmm..bape lame la die tahan lapor..kesian gak kadang-kadang..kalo nak ulang alik dari pejabat ke rumah pengasuh, jauh jugak tuh..masa sangat terhad..tak pe lah..biar Aimi belajar hisap botol betol2 dulu..

Aimi juga minum susu khas sebab semasa die munum susu Amnum essential die muntah dengan kerap dan banyak, sampai basah-basah baju die ..risaunye...selepas minum susu tu dalam 4 jam  muntah dekat 4 kali..muntah yang ke empat keluar lendir putih..terus je stop bg susu tu..then search dekat internet tentang bayi muntah minum susu..memang banyk forum-forum yang bincangkan hal ni..kebanyakanya bagi anak mereka susu Enfalac A.R...A.R - khusus untuk budak2 yang ada masalah regurgitation ( baby yang akan muntah every feeding..so susu ni agak pekat). Alhamdulilah pengasuh cakap tak muntah dah minum susu nih..dan kurang muntah dah..kalo muntah pon dengan kuantiti yang sikit..tu normal la kan..harapnya lepas ni dah ok dan boleh bagi Aimi susu biasa..sebelom tu harapnya die nak puting botol..hehe..

berat badan Aimi juga dah meningkat naik dengan jayanya..graf dekat kad pon cantik jek...graf menaik..harapnya kekal la kan..berat sekarang sudah 5.3kg 3bulan..sehat betol..dengan ketinggin 53cm..owh..ank mama yang ni rendah sikit dari abangnye yang menGALAH..haha..

ni gambar terbaru beliau...
kadang-kadang muke Aimi berubah-ubah..kadang-kadang macam Angry Bird pon ade, Shin Chan pon ade.haha..

macam Shin Chan..x pon angry bird kuning

kadang macam muke makcik kepoh..haha

dan kadang-kadang pandai pulak buat muke comel..menyampah!..hahhaa


Mengade...




Mengade kuasa5..

lagi mengade..hahhaa..eii..eii..geram betol

kadang2 control ayu pose mase tido..
-

-

-

*tetibe



Nak Jugak Interpremm...

-
-


K baai!









Thursday, 26 April 2012

Naturactor Foundation...sangat Cun habes! VN Cosmetic memang superb!!

Salam sume..setelah lama membelek-belek muka, puas hati jugak setelah gunakan produk VN cosmatic tu..cume kene rajin sapu malam-malam..aku ni kadang rajin, kadang malas..bintik-bintik hitam dah semakin pudar, tp masih ade lagi menetap kat citu..haish!..agaknya dah mintak status warnagenegara nak menetap kat citu..ewah!..x dapat hokeyy..pas ni kene usaha lebih lagi dan sapu krim tu tebal2..hambekk kau..haa, pas tu aku jugak yang kene tahan pedih muke.padan muke aku..hehee..

ni nak cerita pasal satu produk dari Jepon iaitu Naturactor..dia ade dua, 1 jepon dan 1 lagi dari china..mane-mane pon same lah..tp dari Jepon aku perhatikan memang agak mahal sikit dari yang china..ade jugak mencecah 70 hengget..jd kalo nak beli kene banyak la survey kat internet mane lagi berbaloi-baloi..hehe..

Dan seperti biasa tempat shopping ku di Purple Borong Kosmetic ..memang berpatutan harganya dari yang lain-lain..



KOD PILIHAN:
140 : for chinese skin - pink undertone
141 : for chinese & fair malay skin - yellow undertone
150 : for dark malay & indian
151 : for medium skin - yellow undertone, easy to match with chinese &
malay skin
152 : for malay skin - yellow undertone
153 [dark brown] : for shading
161 [yellow] : corrector for reddish skin
171 [green] : corrector for reddish skin

Famous code is 141, 140 & 151.
140 is for lighter skin colour. (warna kulit yang cerah)
141 is for natural skin colour. (warna kulit yang natural)
151 is for tanned pinkish skin colour. (warna kulit yang sederhana kemerahan)


Top of Form
NATURACTOR COVER CREAM MERUPAKAN FOUNDATION YANG DAPAT MENUTUP SEMUA CELA-CELA DI WAJAH...
KELEBIHAN NATURACTOR COVER CREAM
Anti kilauan / tidak berminyak.
100% menutupi pegmentasi, parut, cela, jerawat & noda hitam
  Ringan & lembut pada kulit seakan-akan anda tidak memakai
foundation
Melindungi kulit dari sinar uv yang boleh menyebabkan pigmentasi
Senang digunakan, cepat & yang penting tidak melekit
Long lasting & tahan sehingga 12 jam
Tidak menutup pori-pori
  Sering diguna pakai oleh makeup artis professional



aku pakai yang ni kod 130..warna paling cerah!..perasan makkk cerah benor..hehe

cara pakai senang je...basahkan span pas tu tenyeh-tenyeh la kat muke ibaratnya tenye pemadam kat muke..hehe..yang penting jangan guna tebal sangat, nanti kesannya pelik pulak..

bila dah seratakan dimuka, barulah gunakan compact powder, yang ni nak ceramah sikit..bila dah gunakan foundation yang cerah, JANGAN sesekali gunakan bedak debu, or compact powder or segala bedak yang cerah..sebaliknya gunakan compact powder yang sama dengan warna kulit...seeloknya gunakan kuning langsat or sawo matang..aku pakai yang ni


ok..gambar tak clear lah!..
jenama Maybelline Clear Smooth Extra
SAND BEIGE

Warna ni memang sesuai dengan semua kulit kat Malaysia..jadi kat sini dia boleh balance dengan color foundation yang cerah tadi..ni teori akulah..haha..pandai-pandai sendiri jekk..kikiki

Hasilnya?? meh ler tengok..aku tak edit langsung taw!!..

ok

tipu..

edit sikit jek..hahahha

tu pon nak kasi flawlesssss lebih..kasi cahaya perlindungan sikit..kikiki



kulit Album yang doplohlima..haha


ecececece..nyampah mak!

eyeliner jek pakai..maskara x pakai sebab x jumpe mane Aiman campak arituh..hahaha


 bagi aku, ok sangat pakai foundation ni, dah x yah susah-susah nak sapu conlcear bagai..skali sapu je dah licin muke..hehhee..memang tahan foundation nih..dari pagi sampai petang kalo pakai muke berminyak sikit jek..takde pulak melekit..seb baik jumpe foundation yang hebat ni..hehehe...jimat duit jugak sebab x payah nak beli conclear..

selain tu as jugak menjaga kulit muka, kalo muke x jaga sush jugak nak tutup liang2 yang terbukak luas..yelah semakin meningkat usia liang2 pori juga terbukak luas..bintik2 hitam dah beranak pinak, tanda2 jeragat juga dah muncul..*bagi warning tu..tumbuh kecik2 jek..kalo x amalkan cara yang betol memang susah nak ilang..orang tgok macam kulit terbakar jek..


 korang boleh tengok dan bezakan ..hasilnya dalam hanya 2 minggu sahaja..hehe..emmang berbaloi sangat..bintik2 hitam dah merata tumbuh, jeragat pon ade tuh..fuhhh..risau bukan kepalang hati nih..jadi cepat2 dapatkan produk ini..


 wah..murahnya!! 50 hengget jek?termurah di pasaran ni..free postage lagi!..gilak la..mane nak dapat kan..hehehe..

 haaaa..As ambik set ni masa mula2..memang lagi cepat kesannya..dalam seminggu muka dah nampak cerah dan kilat2 sikit..best seyyy..hehe



 ni hasil beberapa bulan lepas pakai prduk VN Cosmetic..puas hati saye!!hehee
Muke Aimi sofia lain benor sekarang nih..


As dah setahun gunakan produk ni...Hasilnya sangat berpuas hati dan berbaloi sangat, x payah nak pakai bedak tebal2 sgt...pakai cikit2 pon dah ok..muke nampak natural jek..

jadi cepat2 order gan as yer..
sms/whatsApp;
asmiza 017-7669956

k bye!




cerita lame..tp nak cerita jugak...

salam..dah berkurun lamanya  wayar USB phone baru dijumpai..sangat sadis, ok..baru leh uplod gambar mase  lahirkan Aimi...

Ade yang mengetahui yang saya bersalin awal dari tarikh sebenar..sebulan awal..bayi cukup-cukup matang sahaja..masa nurse enjet untuk matangkan paru-paru baby..Ya Allah..sakit sangat injection tu..sampai kebas2 punggung..kene 2 kali injection setiap 12jam..ha pilihla belah mane nak kene enjet dulu..kiri ke kanan..hahha sudahnye dua-dua belah kebas..kiki...

lepas lahirkan Aimi, Aimi kene tahan ward untuk 1malam, untuk check darah samaada Aimi dijangkiti kuman atau tidak..Alhamdulilah..Aimi tiada sebarang jangkitan, dan boleh bawak balik..sangat happy time tuh..

masa nak checkout untuk ambil Aimi dari ward kanak-kanak, En.Mizan terkejut tengok tangan halus lagi lembut itu lebam kebiruan..YaAllah!..terkejutnya..reaksi muke En.Mizan jelas menampakkan kegusaran dan kepelikkan disitu..kedua-dua belah tangan Aimi berbekas kebiruan..Kasihan Anakku!..mama yang kene jucuk carum pon dah sakit, apatah lagi kamu yang sekecil ini? ahh!kamu memang kuat sayang...

Doktor disitu jelas benar akan wajah En.Mizan yang seolah-olah meminta penjelasan cepat-cepat menjelaskan keadaan sebenar..dia sendiri meminta maaf, dan menjelaskan tentang keadaan itu. Doktor ckap tangan Aimi diambil darah untuk dihantar ke makmal. Jadi semasa proses cucuk jarum itu telah melebamkan tangan si kecil itu..darah Aimi tak nak kuar, jadi doc terpakse tekan-tekan  untuk kuarkan darah yang sikit tu..Sakitnya bila dibayangkan..mesti menangis sampai tak de suarakan..ermm... doc cakap lagi, terpaksa buat macam tu, kalu tak..kita tak tahu apa yang berlaku nanti kalo x di check..

Yelah..kami redha je..kalo boleh biarlah mama je yang sakit dari budak sekecil ini yang sakit..x sanggup nak tengok...Tp Alhamdulilah..Aimi Sofia menjadi anak yang sangat sihat dan sangat bijak..dah nampak bijaknya...

meh tengok lebam Aimi..tp dalam gambar ini kurang jelas sikit lebamnya sebab faktor pengcahayaan..

see..halus je tangan Aimi kan?lemak2 pon takde lagi..kulit berkedot2 sebab takde lemak

biru hijau2 sikit..kalo tengok secara live pekat sangt hijaunye tuh...

sian anak mama tau...
ermm..mase ini ari-ari tengok lebam Aimi makin kurang atau tidak..2minggu lepas tu barulah kurang..lege sangat..doc cakap tak perlu letak minyak atau tuam..jadi kami ikot nasihat doc..takot pulak kalu lagi mudarat kalo buat sume tu..

oklah..tu je nak share..hehe..
K bye.!

Tuesday, 24 April 2012

Mendidih bersama Cleverbot.com

di pagi hari yang comel ini, sangat-sangat berkesan untuk menstresskan diri sendiri dengan melayan robot hebat ini..dengan melayari Cleverbot.com paras kesabaran anda akan menipis yer..hahaha..meh layan robot ni..




ceh...derhaka la tuh!..huh..dah mendidih da nih!!...uji la kesabaran korang plak..hehehhe

Monday, 23 April 2012

Hai Belog-Ku...sob..sob..

Ya Allah..lamenye dah tak update belog ini..kalahkan menteri pulak bznye yang amat..hehe..bz menguruskan anak-anak..sekarang ini anak-anak dah semakin bertambah jadi pengurusanya ade kelam kelibut sikit..sane jerit, sini pulak jerit..sane nangis,,sini pulak sambung..huhu..meriah rumah sekarang ini..Apepon saye rase bersyukur dengan anugerah yang diberikan pada saya..rezeki anak2 untuk saye..merekela harta saya dunia 
 akhirat..

sekarang ini Aimi Sofia dah 2bulan lebih..sangat pantas masa berlalu..tup-tup dah dekat 3bulan dah..dan abangnya?dah masuk setahun 5bulan..wow!..hehe..dah besar anak-anak mama...bila teringatkan kaletah Aiman sebagai Abang boleh geli hati bila fikirkannya..mane taknya..bila adiknya start menangis, Aiman pon ikot suare aimi nangis..seolah2 mengejek suara adik die yang halus tu..hahaha..sabor jelah..

Aimi Sofia..dah bertambah bijak..bijak dari biasa..kalo baby lain rasenye tido je kot kalo dalam kereta..tp beliau tidak..sanggup berjaga walaupon mengantuk..lagaknya macam orang dah besar jek..hehe..dan cerewetnya bukan main lagi..kalo bunyi bising sikit mula lah mukenye dicebik2..tak boleh tido katanya...ishhh...

meh kita tengok Aimi dah dua bulan cmner rupanya....

cik bambam...
 Taraaa..inilah hasilnya minum susu ibu..hehe..menternak lemak dipipi..huhu..pp aimi ni dah lebih2 lebor dah..mama tengok sendiri pon geram..macam nak geget- jek..hehhee..


Abang Aiman!..hehehe
ok lah..sambung nt yaa..bye

Monday, 12 March 2012

Kembalikan seri wajahku...hehe

salam semua..arini berpeluang nak update blog..ni pon taip laju-laju ibarat nye macam kene kejar dengan bigfoot..hehe..

Minggu ni sedang proses membaiki wajah saye yang kusam, masam..haha..yang merisaukan adalah bintik-bintik itam yang nakal mule tumbuh..sangat merisaukan hokey..bile dah tumbuh banyak ni rase nak berjoget pon ade..sebab dorang tumbuh secara berjemaah..bile dah keluar satu..3 sampai 10 yang ikot...rase macam nak tenyeh2 je bintik-bintik hitam nih!..haishhhh


tgok lah bintik-bintik ni..geli seyhhhh..

kalo pakai pemadam leh ilang x ekk..hahhaa





so..penyelesainnye adalah?? jeng..jeng..jeng..

saye menggunakan produk VN Cosmetic...try n error lah, baru tahu kesannya..ni baru jek pakai dalam 4 hari..hehe..

set White & Glow..muke jadi pink-pink dan blushing2 gituuw..hehe..dalam pek ni ade :


kalo dalam set ini dapat yang kecil2 jek..bukan yang besar macam kat bawah ni..yang dibawah ni kalo nak beli yang besar punyer..harga pon lain ye akak-akak sekalian..hehe

Facial Cleanser  ( Pembersih Muka )Membersih debu, kotoran dan minyak pada permukaan kulit hingga ke liang pori. Dirumus dengan limau nipis yang kaya khasiatnya

Toning Lotion ( Penyegar Wajah )Menyegarkan kulit wajah, membantu mengecil dan menutupkan liang pori. Dirumus dari Ektrak bunga mawar.

Melindungi kulit dari sinaran UV. Ia juga bertindak sebagai anti-jerawat dan bedak asas. Sesuai untuk masalah jerawat dan resdung.

Mengimbangi kadar air pada kulit dan melindungi dari kekeringan.Menjadikan kulit sentiasa terlentur lembut, sihat dan lembap. Dirumus dari royal honey.

Moisturiser ni tidak ada dalam set ini..kene beli asing..jadi harapnya naik keje nanti mukenye dah okey lah..

dalam pantang ni la nak betolkan balik muke mane yang tak betol..sebab dalam pantang dok je terperap kat umah..tak pergi mane-mane..kalo muke mengelupas pon orang tak nampak..kan..kan..kan..hehe

ok lah..

bye2!

Friday, 9 March 2012

Sebulan Aimi Sofia...

Salam...

9 Mac...sudah sebulan Aimi Sofia..yeyayy..skejap jek masa berlalu..dah sudah 30 hari juga saye berpantang..hehe..

selama sebulan jugak saye menyusukan secara penuh kepada Aimi..sgt senang..sebb tak payah susah2 nak basuh botol bagai..hehe..tp kene jugak gunakan botol..sebb nt dah nak naik kerja..sob..sob..bermula lah episod kemalasan bangun pagi..kikiki..

Aiman sgt pantang kalo dengar adiknya nangis..nt die sibuk tgok dan menjenguk..cer konon nak tenteramkan lah..ceh..hehe..Aiman juga dah pandai usap2 kepala Aimi..Main jari2 Aimi..tapi secara ganas jugak la..hehehe..sentiasa kene perhatikan gelagat Aiman bila dekat dengan Aimi..Takot kalo2 kejadian yang tak di ingini berlaku...

mari kite tengok gelagat Aiman bersama Aimi..hehe



dah pandai cayang adik Aimi..bagus anak mama ni

hehehe..kesayanganKU

Kegirangan tak terhingga

Main2 jari adik..ganas gak mamat ni goncang2 tgn adik die..

Menternak lemak dengan jayanya di bahagian pipi ..hahaha..


huuuhu..inilah harta saya paling bermakna..semoga anak2 mama jd anak yang soleh dan solehah...Amin!

Wednesday, 29 February 2012

bunga telor teddy yang comel2...

salam sume..sekarang saye tengah survey2 bunga telor teddy..oh!..sangat lah OHSEMnyer!!..cute2 dan cantik..lagi color pink..mari jengah di FACEBOOK  CUTEZTEDDY sangat Comeyyyy!!..harga pon sgt perpatutan..hehhee


cute giler yang nih!!!! LIke sejota kali!












merembes airlioq tengok kekiutan bear2 nih..hehhehe...tgn pon gatal nak p order..nak kire duit poket gak nih..hhehehe...InsyaAllah Ade rezeki nak wat mcm ni...yeahh!..


oklah..nak cuci mate lagi..hehehhe