Monday, 17 October 2011

Aiman Hariz yang Kasihan...



Sabtu lepas genap Aiman Hariz dah masuk 10bulan, x sempat nak snap pic terbaru beliau...ape yang boleh saye katekan, Aiman semakin kuruss kerana dilanda demam...setiap nak masuk bulan baru mesti alami demam yang teruk..mama sangat risau..Suhu paling tinggi memcecah 39.1C ...panas giler tu kan??untuk baby lagi sgt bahaya jika suhu terlalu tinggi, boleh mengakibatkan sawan, kejang dan mcm2 lagi lah..takot la!..

orang dulu ckap demam nak alih bulan..atau nak ambek upah, upah contohnye nak jalan or merangkak atau nak tumbuh gigi...

seminggu lepas badan Aiman dah dedar..dah agak dah mesti nak demam sebab nak masuk 15HB..nak masuk 10bulan, Ubat bontot, termometer dah sediakan awal2..Sah!..mlm Isnin 10/10/11 badan dah panas..cek suhu dah nak masuk 39C..ape lagi terus masukkan ubat bontot..kesian betol Aiman..n lagi 1 die berak-berak..1 hari 5-6 kali berak, najisnye kuning cair..dan ade biji-biji...sgt risau mase tu..Aiman makan pon dah kurang, cume nak susu dan makan biskut Bites..walau demam die tetap aktif..x reti dok diam..nak panjat sane sini..hishh!..x de gaya orang demam langsung..hehe..

Petang tu pergi jumpe doktor..Then doktor bagi ubat paling bagus skali..Ubat Antibiotik yang ORIGiNAL katenye..haha..x tahula..berpadanlah dengan Bil RM74..huh!..mahalnyer..Kemudian Aiman masih lagi berak2..kadang die kentut pon dah cirit sikit..smpai melecet bontot Aiman..Sungguh Kasihan!..mama lap Perlahan-lahan supaya Aiman x sakit sangat...Pukol 2.30 pagi Aiman berak lagi..kali ini najis die ade lendir darah gitu..sgt mengigil badan bila tgok najis die mcm tu..terus kejot En.mizan dan terus bawak g Klinik Faizal & Rakan-Rakan di BBU...nasib baik ade doktor mase tuh..dah pukol 3pg bawak c Aiman...Aiman pon terkebel-kebel gantok agaknyer...Then doktor cek demam die..masih lagi panas.doktor masukkan lagi ubat bontot....alahai...dah 3x dah kene masuk ubt bontot..dah lah melecet..kasihan aiman...

Doktor ckap lendir tu x ketara sgt sebagai darah..mungkin itu kesan lecet Aiman..kat Klinik tu jugakAiman berak lagi, dan kali ni dah tak de darah dah..Alhamdulilah..tp masih lagi berak cair..kami tanye perlu ke bawak g hospital? doktor ckap x perlu..kasi die makan ubt yang die bagi..ubt cirit birit, air garam, dan demam...doktor ade ckap kalo baby x nak makan, muntah, lemah, x nak minum susu baru bawak g hospital..masuk air..doktor ckap Aiman masih lagi Aktif dan perot sume ok...

Tentang cirit Birit pulak saye tanye kenape x berenti berak-berak...doktor jawap: demam bg kanak-kanak slalu dtg 'pakage'..berak, selesama, batuk dan demam...dan akan berlarutan sehingga 5-7Hari...


Ok..dah jumpe doktor lege sedikit..esoknya Aiman dihantar ke kampong dijaga oleh MIL saye di Parit Sulong..Kami nak berkerja dah sehari ambik Cuti...so mintak tolong la gan MIL..mase MIL jaga ade jugak bawak jumpe doktor, doktr terus sarankan Aiman sepatotnye admitted sebb kekurangan air dlm badan...doktor suruh masuk air..fuh!..n doktor ckap Aiman kalah susu Lembu dan kene tukar kepada susu soya...dan time tu jugak FIL belikan susu jenana NURSOY...tiada laktosa...bagi Aiman minum..Alhamdulilh..die nak jugak minim...then bagi die minum air ECPI, air zam-zam...makan pon dah selera...semalam najis Aiman dah normal balik, sgt lega..sekrang tinggal batok dan selesama die jek..



ni susunye..Harga untuk yang kecik RM28 kat baby shop



beli jugak susu ni..Aiman tp X mooo..
Aiman masih lagi di kampong..biar die sihat sepenuhnya barulah saye bawak sini balik..minggu ni saye ambik die bawak semula ke Jb...Bukan apa, jika saye letak dirumah pengasuh, belom tentu ank saja dijaga sepenuhnya..rmai lagi budak lain yang nak jaga..x per lah..untuk kesihatan nak saye jugak..

harap Aiman pas ni x de sakit2 dah..risau mama diwatnye...



Ubat ni untok cirit birit...kene bancuh dengan air..
Ni ORS air garam untuk elakkan bayi terhidrat

No comments:

Post a Comment