Monday, 22 August 2011

Selamat Pagi Isnin....Kesimpulan Bershoping Raya..

Salam Readers semua...*ade ke readers yang bace blog nih?ngehh...

pagi Isnin yang begitu Hening..biaselah.hening dan bening bile nak bangun pagi.rase sayanggg nak bukak mate..hehe..malas la senang cakap...dengan awl sampai di Opis..boleh belek-belek FB dan bace paper secara Online adalah rutin yang wajib setiap pagi yer..hehe

SABTU:




ok, nak bercerita tentang kisah shoping pada ari minggu lepas...mula-mula try pergi Angsana..mak oii..ramainye orang.parking penuh..g angsana nak beli baju.bajet paling mahal pon dalam RM200 jek..tp kalo boleh tu murah la lagi..save bajet sket...

Then pergi survey harga..majority semua R280 KEATAS sehingga RM350...gila la weiii!..baju yang murah ade stakat baju biase jek..tu pon dah cecah dekat RM150...sesak napas aku skejap..bile ade yang berkenan, size plak bermasalah, dimana tangan saye ni terlalu panjang la plak!..haish...sedeyy lagi...ade lagi yang berkenan..harganye RM380 after LESSSS (Katenye diskaun special) RM350...*diskaun la sangatkan?huh...sedeyy lagi..kemudian perasaan semakin berkecamok..terase geram pulak laa..kenape mahal bebenor nihh!..x mampu la weyy..gaji pon ciput..kalo gaji riban-riban tu boleh la kan..hehe...

Tapi ape yang saye perhatikan dekat situ, ramai yang belek-belek je..belinye idokk pon?hehe..agaknye terkesima jugak kot dengan harga yang sgt berpatutan tu..heeee..kemudian pergi kedai kasut pulak setelah hampa dengan baju raya..kasut raya juga begitu..tiada yang berkenan dihati...ku Keciwaaaaaaa...

last-last sebagai kenang-kenangan pergi angsana, saye pon beli kopok lekor dan satar..tu pon satar 1cuck RM3 huh!..makap harga nmpak?hehhee..

AHAd:

                                                                           

 















                     pergi ke Kotaraya....ye..disini banyak jugak baju-baju..TETAPI...harga pon lebih kurang same..kene rajin geledah satu ke satu butik....then dapatla jugak baju yang berkenan..boleh la kot..dari x de..murah pon murah..dapat beli dua helai..baru jek RM120..murah kan?jimat wet aku.hehehe...balik pon boleh bernyanyi riang ria hari raya bersama Aiman Hariz..hehehehe



TETAPI..

Kueh raya saye x beli lagi laaaa.tidak tahu mengapa..tahun ini tidak same dengan tahun lepas semangat nak beli kueh raya, hehe..tahun ni sambil lewe jekk.sebabnye kueh tahun lepas boleh bawak ke tahun raya depan..haaha..pyelah banyak kan??

proses beli kueh raya akan di beli dlm minggu ini, dan pertukaran diut raya juga pada minggu ini..*kene check balik wet dalam bank ade lagi ke tak..huhuhuhu.



nAK letak gak gambor nih:

gagahkan beliau?hahaa




Thursday, 18 August 2011

Persiapan Raya..Alamak!!..

Salam....

ye saudara dan saudari sekalian..seperti tajuk diatas 'Alamak' tu wakil bagi masih tak buat pape persiapan pon..mane tidaknye..sepanjang minggu ini penuh jadual dengan jemputan berbuka pose disana sini..bila pergi ke Angsana masing-masing dah bungkus kedai dengan kembes!..ah sedihnye..terus bertukar mood dengan beli perfume body shop..haha..*x de kene mengene..

Tahun ini persiapan lebih kepada anak..sape lagi satu-satunye hero si Aiman Hariz tu...Semalam baru sempat pergi ke Mydin BBU...pergi sane beli barang keperluan peribadi..shampoonye, sabonnye, febrezenye..barang kat situ lebih murah sikit la berbanding dari tempat lain..dok belek-belek tetibe nampak tudung yang lip-lap-lip lap..adeii..grapp la jugak, mule-mule ambik 3...hambek ko, tamak haloba kan..bile pikir-pikir balik..saye letak balik yang lagi 1..jd beli 2 lai saje..tu pon En.Mizan menjengahh je..haha..terbeli lain la plak...dan yang penting dapat jugak beli songkok untuk c kuit Aiman...hehe..dapat size 18 1/4 ...ingtkan kepala die size paling kecik size17..rupenye besar jugak kepala ko nakkk..haha...


Songkok baru je bang??hehe

Hai Aiman..mama pon nak join gak..hehehe

untuk persiapan dari segi baju raya, kueh raya, dan duit raya..masih lagi belom siap sedia...yang penting baju Aiman dah siap jd mamanye x risau..tinggal beli baju tok salinan die je..

tp bg mama, yang lagi penting adalah baju mamanye ni haaaa..x de lagi!!..waaaaaa...nk beli baju pattern cmner pon saye x tahulah...sekarang tengok macam-macam gaya dah..cume masih susah nak berkenan dihati... T_T .....

untuk En.Mizan pulak...cume tinggal belikan die baju kemeja dan suar slack..itu jelah seragam die pada hari raya...hari raya pertama of koss la pakai baju melayu....hehehheeeeeeh.....


tengoklah dalam ujung minggu ini akan ade pesta membeli belah sekeluarga...hehehe..x sabor dah ni nak beli baju untuk ceman dan diri sendiri..hehehee..



layan skejap gmbr ini..walaupon tiada kene mengene langsung...sila tutup telinga anda:
Tiada Motip




OK..Bye2..selamat berbuka tok semua...tunggu azan Magrib tau..bukan azan Asar..hehhee

Tuesday, 16 August 2011

Aiman Hariz A.k.a CEMAN AYIZZ 8Bulan!!







Salam Semua...

Semalam genap la Aiman Hariz bin Mohamad Hamizan 8 BULAN ye.. WHAT?? dah 8 bulan? ish-ish..sejak bila la anak mama ni dah membesar..sekejap je masa berlalu, sebab masih lagi terase kontraksi sewaktu di labour room..menangung kesakitan sewaktu baby nak mencari jalan keluar dari rahim mama..huhu..tp nasib baik sakit saye x lama..hanya 45minit sahaja..lepas tu saye pon terus PUSHH!!..fuh!..lega sangat bila dapat dengar tangisan baby..kemudian nurse letakkan baby di atas dada saye...saye x percaya yang saye dah lahirkan Aiman hariz..memang betol la orang-orang ckap..bila tengok baby segala kesakitan langsung tak terasa...cume semasa menjahit tu sangat laaa!! sakitnye...hehehe..


Keletah Aiman Hariz sekarang semakin Ligat!..dah pandai mengemas umah..segala barang yang die nmpak sume die tarik dan masuk dalam mulot!..bila tido pon mcm tu jugak..haduh..lasaknye tido.sampai terkeluar toto..kalo tido atas katil dah lama jatuh gedeboookkkk!!hehe..kadang-kadang aksi Aiaman tido same dengan aksi bapaknye tido sebijik..bile bapaknye mgiring..die pon mgiring..bile bapaknye telongkop die pon ikot same..eh eh..macam tahu-tahu je kan..

jom la layan aksi Aiman Hariz semasa Pembesaran Beliau:


mase ni 4bulan rasenye..hehehe..muke bonyok gile kan..

6 Bulan dah waktu ini.dah kurusss dah..sebab diet die ckap..hehe.




pandangan kamo..auuuu! 7 bulan


7 Bulan..dah masuk dlam car seat dah..tp skejap je.pas tu ngamok!
7Bulan..gagahkan saye??haha

Dan Feveret saye adalah....pic-pic candid sewaktu menjamu selera di Fizza Hut.hehe


















Ketawe je manjang..kecomelan Aiman Hariz dah terselah mase  ni..ehhe..geram betol dengan keletah die..

Monday, 15 August 2011

Kecur ayaq Liuq! (sengaja kecurkan diri sendiri)



Salam...memandangkan EnBonus dah masuk ke Akaun masing-masing..apelagi segala impian yang ditunggu-tungu selama ini telah tibaa..maka dengan ini..saya mahu makan....

Pizza Hut
McD
KFC
  Secret Recipe...
  Siakap 3 rasa..
6......
7...........
8...............

dan banyak lagi...erghhhh..semuanya Fastfood belaka ye..Well, benda yang saye nak makan sangat adelah..ini!!



Dr En. Secret Recipe..Tolong la..saye nak ini!..haha

Nmpak itu cheseeee??sedapp woh!

daging smpai tersembol2 terkeluar..leleh air liur..

kek ini..sgt mavlesss! nak seploh!

100x lebih sedap kek biase..yang ni nak doplohlapan bijik..

Ice lemon tea..memang lemon la ko air lemen!

gambar ini lagi.....

Tomyam Kung! memang kung kung lah!

Slurrrpp!!adeii


sekian dengan ini...balik ni ade mjlis berbuka pose ..jd di tangguhkan.....esok  dan lusa juga ade jemputan..argghh..tak tertahan nih..waahaha

Thursday, 11 August 2011

Kueh Raya yang sangat menggiurkan....

Salam untuk semua...




well, tetibe teringat pasal kueh raya..oh!..saye teringat macam-macam kueh dah ni...mase dulu mak selalu buat kueh tradisional..macam sempreeeet, hehe..kueh dahlia, Makmur (saye peminat setia kueh nih) kueh koye...dan bayk lagi la...1 meja tu penuh dengan balang-balang kueh...pas tu bila tengok TV reramai bantai kueh tu..dan tetibe dah abes.Jangan tanye kenape ye boleh abes..haha..sendiri mauu ingat ler..ditambah pula dengan kesedapan kerepek-kerepek ubi, keladi dan pisang..adakah anda dapat menahan napsu bile tgok mereka dok dalam balang je??oh!..saye tidak..pasti mereka2 didalam balang itu akan ku Kunyah2 semuanya..huhuhu..baru dapat menikmati bile tgok TV..kikiki


meh kite tengok kueh-kueh Feveret As Kristal:





Tart Nenas!..giler sedap..kalo dapat yang rapoh-rapoh then bile masuk mulot je terase krim-krim itu pecah dalam mulot!..fuh..lazatnye kau wahai tartt!

Semprit...sedap jugak ni kalo yang pandai buat..ade yang letak perisa taw..ade oren..n ade yang letak ckolat rice kat atasnyer...fuhhh!..Pecah jugak ni dalam mulut..hehe

yang ni kueh popia goreng..pon peveret jugak..skali ngapp je masuk dlam 3bjik..pelahap takot abes org makan..jahat aku kan..hehe

Kueh Koye..ni kegemaran mak den nih..hehe..tiap taun mesti buat...kueh ni diperbuat dari tepong kacang hijau dan gula...sangat senang..dan manisnye kueh ni mcm semanis kurma..hehehhe

kueh dahlia....kalo ikotkan rase mcm same je mcm kueh semprit..hehe..cume bentok je lain..haha

Kueh makmur ini sangat la sesedap rase dan sungguh lazat nikmat dan berkrimmm!..Fuh..dengan gula tabur diatasnye sangt sweet la kueh ni...hehehe

Kueh Sipott!..saye suke kueh ini sambil makan bersama-sama daun karinyee..hehehhhe





  haaa..ni kueh dulo-dulo...skang kueh dah pattern macam-macam..nak nyebot pon belit-belit lidah..hehe..
suke jugak kueh yang ini haaa




Mama Careyy!!..I lapp u la!..mane nak cari mama carey yang lembut n rapoh ekk??sebab kebanyakannye sume kerass!..

I lap u Too Almond London!..Lap u lah..salah satu ferewetku adalah Coklat!..siyes..kalo boleh kueh raya kat umah sume berunsurkan coklat..abes yang dtg beraya gigi rongak..haha

Coklat lagi dan lagi!...suke dan suke!...x tahu la ni namenye kueh hape..

Kueh ini saye panggil kueh hodoh..haha..tp sedapnye hanya yang makan je yang tahu...start suke kueh ini bile kawan seOfiss yang bg makan..dan dengan x malunye saye mintak sebalang lagi..hahaa

Kueh ini sgt sedap..KOT??sebab tengok dari fizikalnye penuh dengan krim-krim kan??Oh!..saye Krim dan lemak2 ckolat x dapat dipisahkan..ehhehe....sedappnye!..



bilelah boleh beli kueh. baju raya..1 pon persiapan x mula lagi..sebab????tunggu FULUS masuk la...heehe...mintak-mintak boss bg bonoss besar punye..kiki..boleh berjimba2 bersama ceman ayizz..

macam-macam nak dibelinye ni..tapi tahankan napsu ku yang serakah ingin membeli belah..COOL As Kristal!..hehehe
..tengok perkataan SALE!SALE! di merata-rata tempat membuatkan mataku perpinor-pinor dan panasss jek..hahaha


ok...selamat Bernuka puase ye kawan2...










                                                      

Tuesday, 9 August 2011

Alkisah bulan PUASA

Salam semua...

saye mintak maaf sebab x berape nak menyempatkan diri untuk update belog..oh!..saye rindu betol nak berbelog...

Entri Untuk posmoterm umrah aritu saye tangguhkan dulu.sebab dlam proses rangka2 lagi..hehhe...

ok, saye balik Malaysia mase puase yang ke 4..Hari Isnin baru dapat bersahur bebetol gan En.Mizan...jadual tiap Ramadhan op koss la kene bangun awal..hehe..kene siapkan sahur, bubur ceman ayiss lagi..

saye bangun pukol 4pagi..masak air, masak nc, masak bubur Aiman Hariz.buat susu Aiman Hariz....untuk sahur sangt simple..x de lauk yang berat2..hanya telor dadar, sosej dan bubur lambok..tu pon sedapp...hehe...tu blom masuk makanan sampingan hehe...slalunye family saye di kampung akan masak sayur bening, ikan goreng dan sardin or telor dadar...fuhh!..sedap ye...hehe..kalo lauk yang berat-berat or pedas nt sakit perot!..hehe..x boleh ler..

dah sahur sume dalam kol 5pg..ade mase dlam 1jam b4 pergi kerja kami tdorrr..Zzzzz..


tahun lepas Aiman Hariz dalam perot..tahun ni dah kuar perot tidur gaya bebas atas tilam..1 tilam tu die yang pyer.. mak bapaknye tidor sampai terkeluar dr tilam.. T_T tidur gaya sesuka hati beliau..hehe..


tahun ni raya ade ceman ayizz..yea!..boleh kumpol wet raya ye nakk..hehe..dan tema kami adelah Hijau ...hehee



SALAM RAMADHAN....