Tuesday, 31 May 2011

Amalan, panduan dan tip saya semasa Mengandung

Assalamualaikum...

Entri kali ni saye nak berkongsi dengan korang tentang amalan saye mase pregnant..sebb ramai jugak yang bertanye saye mase mengandung makan ape..jadi kat sini saye nak share kan ape yang saye boleh kongsikan..mane tahu berkesan pada anda...

sebulan sebelom kahwin saye dah stop makan yang pedas, bergas dan jeruk..benda yang tajam2 saye x makan, saye memang dah niat tok dpat baby cepat2....eii..gatalNYE! ..Alhamdulilah 2minggu pas kawen dah disahkan pregnent...rakus gler...sumenye tuh adlah rezeki dari Allah...

sepanjang kehamilan saye x de mengalami alahan yang teruk..

semasa sebulan, ye..ade jugak muntah pada waktu pagi..tp badan saye x lemah melepek..selera makan mcm biase..hehe..

2bulan kandungan:::saye bleeding, x tahu kenapa..darah bayu org ckap..darah kuar x banyak..cikit je..g check doc, doc ckap sume ok..admit jugak sehari kat pistal HSA..doktor masukkan camera kat bawah lagi taw!..adoii...nak tgok baby ok or x...Alahmdulilah baby sume ok..jalan pon tertutp..

sejak tu mak mertua saye kenalkan air Musoffa NAQIA kat saye :

air ni sgt bagus untuk ubati penyakit..

saye amalkan minum air ni selepas sembahyang subuh dan sembayang maghrib..then niat bebaik tok kandungan dan diri sendiri...air ni bayk jual kat stokis2 ubat..y penting cari y origanal ok..air ni ade botol kecik dan besar..y kecik RM5 y besar RM10..air ni x semestinya diminum..boleh juga disapu kat perot kalo jenis yang x leh terima(mabuk)or tempat yang sakit..atau di buat mandi... yang penting niat kite untuk aper..

boleh klik SINI untuk keterangan lanjut...


 6bulan kandungan :: saye amalkan minum minyak kelapa dara..saye pilih produk Maznah Bahari..ini MIL saye yang rekemen ye...
boleh klik SINI untuk lebih detail..sebenarnya x kisah pape produk jenis minyak kelapa..yangpenting HALAL...saye minum air ni memang rase agak perit sket tekak..tp telan jelah ..hehee...kesan memang boleh nmpak..saye ade masalah sembelit bile time gandung..tp dengan ni Alhamdulilah..sumenye beresss..hehe.dah yang paling mujarab bila nak bersalin sakitnye sekejap.. 2-3x push baby dah kuar..senang je..

bila baby dah kuar saye  nmpak puteh je..kulit langsung x de masalah..ruam or alahan kulit..memang cantik..saye pon jeles...hehhee...

dan saye juga amalkan makan buah DELIMA dan epal Hijau

kalo rajin ceraikan 1 1 buah delima mcm ni..

ni lah buah delima..sedapp!
makan epal ni setiap hari

start makan buah delima ni bila FIL saye belikan buah ni dari kelantan..WOW..terharu rase..hehe..buah delima ni mang susah nak cri..kalo nak cari pon byk kat umah org cina. dorang kate kalo tanam buah ni kat umah banyak 'oong' lor..hehehe..

mase makan buah delima tu banyk2 selawat, niat y bebaik..tok anak..saye makan setiap pagi dan malam..kandungan dah 9bulan pon makan lagi...saye tgok c Aiman tu mate die jernih..mungkin makan buah ni la kot..hehe..dan org dulu kate makan buah ni tok permudahkan bersalin..

lupe plak..saye beli MP3 tok saye dengar dan juga baby...saye lekapkan kat perot..bile nak tdo saye soletepkan supaye x tanggal..hehee...baby dalam perot dengar surah Maryam dan Yusuf yang suami saye bacekan..saye record awal2..selain tu lagu nasyid, surah2 y lain..InsyaAllah ..semoga jadi ank yang soleh dah besar nanti..

yang penting sembahyang doa bebayk..InsyaAllah dipermudahkan segalanya...

bagi saye y paling mujarab sekali adalah DOA daripada SUAMI tu  sendiri..suami banyk2 kan berdoa agar isteri dan anak selamat. dipermudahkan segalanya..ampunkan kesalahan isteri..InsyAllah..dengan adenye doa dari suami semuanya berjalan dengan lancar..sudanya saye sakit x smpai 1jam..45minit sahja kontraksi kuat dan terus boleh push...Alhamdulilah.

5bulan dah die....

mate aiman hariz yang jernih..nmpak ckelatnye!

selamat mencuba kawan2~~

No comments:

Post a Comment