Tuesday, 31 May 2011

Amalan, panduan dan tip saya semasa Mengandung

Assalamualaikum...

Entri kali ni saye nak berkongsi dengan korang tentang amalan saye mase pregnant..sebb ramai jugak yang bertanye saye mase mengandung makan ape..jadi kat sini saye nak share kan ape yang saye boleh kongsikan..mane tahu berkesan pada anda...

sebulan sebelom kahwin saye dah stop makan yang pedas, bergas dan jeruk..benda yang tajam2 saye x makan, saye memang dah niat tok dpat baby cepat2....eii..gatalNYE! ..Alhamdulilah 2minggu pas kawen dah disahkan pregnent...rakus gler...sumenye tuh adlah rezeki dari Allah...

sepanjang kehamilan saye x de mengalami alahan yang teruk..

semasa sebulan, ye..ade jugak muntah pada waktu pagi..tp badan saye x lemah melepek..selera makan mcm biase..hehe..

2bulan kandungan:::saye bleeding, x tahu kenapa..darah bayu org ckap..darah kuar x banyak..cikit je..g check doc, doc ckap sume ok..admit jugak sehari kat pistal HSA..doktor masukkan camera kat bawah lagi taw!..adoii...nak tgok baby ok or x...Alahmdulilah baby sume ok..jalan pon tertutp..

sejak tu mak mertua saye kenalkan air Musoffa NAQIA kat saye :

air ni sgt bagus untuk ubati penyakit..

saye amalkan minum air ni selepas sembahyang subuh dan sembayang maghrib..then niat bebaik tok kandungan dan diri sendiri...air ni bayk jual kat stokis2 ubat..y penting cari y origanal ok..air ni ade botol kecik dan besar..y kecik RM5 y besar RM10..air ni x semestinya diminum..boleh juga disapu kat perot kalo jenis yang x leh terima(mabuk)or tempat yang sakit..atau di buat mandi... yang penting niat kite untuk aper..

boleh klik SINI untuk keterangan lanjut...


 6bulan kandungan :: saye amalkan minum minyak kelapa dara..saye pilih produk Maznah Bahari..ini MIL saye yang rekemen ye...
boleh klik SINI untuk lebih detail..sebenarnya x kisah pape produk jenis minyak kelapa..yangpenting HALAL...saye minum air ni memang rase agak perit sket tekak..tp telan jelah ..hehee...kesan memang boleh nmpak..saye ade masalah sembelit bile time gandung..tp dengan ni Alhamdulilah..sumenye beresss..hehe.dah yang paling mujarab bila nak bersalin sakitnye sekejap.. 2-3x push baby dah kuar..senang je..

bila baby dah kuar saye  nmpak puteh je..kulit langsung x de masalah..ruam or alahan kulit..memang cantik..saye pon jeles...hehhee...

dan saye juga amalkan makan buah DELIMA dan epal Hijau

kalo rajin ceraikan 1 1 buah delima mcm ni..

ni lah buah delima..sedapp!
makan epal ni setiap hari

start makan buah delima ni bila FIL saye belikan buah ni dari kelantan..WOW..terharu rase..hehe..buah delima ni mang susah nak cri..kalo nak cari pon byk kat umah org cina. dorang kate kalo tanam buah ni kat umah banyak 'oong' lor..hehehe..

mase makan buah delima tu banyk2 selawat, niat y bebaik..tok anak..saye makan setiap pagi dan malam..kandungan dah 9bulan pon makan lagi...saye tgok c Aiman tu mate die jernih..mungkin makan buah ni la kot..hehe..dan org dulu kate makan buah ni tok permudahkan bersalin..

lupe plak..saye beli MP3 tok saye dengar dan juga baby...saye lekapkan kat perot..bile nak tdo saye soletepkan supaye x tanggal..hehee...baby dalam perot dengar surah Maryam dan Yusuf yang suami saye bacekan..saye record awal2..selain tu lagu nasyid, surah2 y lain..InsyaAllah ..semoga jadi ank yang soleh dah besar nanti..

yang penting sembahyang doa bebayk..InsyaAllah dipermudahkan segalanya...

bagi saye y paling mujarab sekali adalah DOA daripada SUAMI tu  sendiri..suami banyk2 kan berdoa agar isteri dan anak selamat. dipermudahkan segalanya..ampunkan kesalahan isteri..InsyAllah..dengan adenye doa dari suami semuanya berjalan dengan lancar..sudanya saye sakit x smpai 1jam..45minit sahja kontraksi kuat dan terus boleh push...Alhamdulilah.

5bulan dah die....

mate aiman hariz yang jernih..nmpak ckelatnye!

selamat mencuba kawan2~~

JUVANA TV3


 Setiap isnin, pas berita..mang x sah kalu dok ngadap cter nih..dari 1st gok cter nih jiwa aku rase memberontak, geram gan budak2 ni..mcm nak sekeh  pale sorang2 .apsal la korang ni degil sgt haa??..lagi2 c botak tu..eksen betol la..mentang2 ko  kepten kan...ingt ak takotla??..

kesian aku tgok si Daim yang takot2 sejak masuk situ..kalu c Daim tu x bersalah mang la kesian budak tu..Dugaan la tok ko Daimm..

Then mlm tadi tanggapan ak berubah bile scene Botak kene belasah gan bapak die..Kesian giler! T_T ...
muke bapak die pon ak menyirap tgok!..mcm nak terbalikkan je TB tuh..haha...

maksudnye pelakon2 mang mantop la kan lau berjaya wat org geram n emosi...termasuk laki aku..hahha..ak pon geram jugak gan cikgu pompuan tu..x bes2 kaunseling..bile tah nak berkesan..budak2 nih kaunseling secara lembut mang macm tu la pe'el nyer.cube kalo kene belasah sesorang..gerenti sume ckap jujur..cikgu tu mesti ade strategi y blom kite tahu.

paling kelakr part y kene soal sorang2 tuh....cikgunye dok la himpit2 kat 1 meja..haha.lawok gler..nmpak c bront tu tersepittt~

meh la layan gmbr2 dorang..ak dah x nmpak si komeng dah mane tah die ilang, ..



   
Hai BOTAK!...nak sign......

ni Apek..member baik c Daim..best gak die blakon

komeng a.k.a Ain...hahhaa..muke die.. T_T

ni Daim..Serius muke selenge' jekk

Fuiyooo..hensemnye Daim. mcm K-POP.ni dah bebas dari Juvana la nih..  



ok..rojer n out!

Monday, 30 May 2011

pirates of the caribbean on stranger tides

Assalamualaikum....

Ari sabtu lepas ak, hubby n fana cute merangkap adik ipar telah menjejakkan kaki ke BP mall sebbnye nak tgok cite nih......


En. Jack Sparrow..
 kiteorang tgok cter ni sebb ade Jonny Depp jek..kalo x, x maknenyer ak sanggup tgalkan En Aiman bersama MIL..hehee..sorie ye nakk...nt kamo dah besar mama bawak tgok upin ipin..hehee

cik duyung dan heronye..y kuat agama
 serius!..suke gler tgok ikan duyung dlm cter nih..lagi2 seryna..cantik wooo.kenapelah cntik sgt ikan nih....


haa..ni la duyung y cun tuh..dorang in Love..cinta tu bute..x kira manusia ke binatang.
part ni dah nak last2 gak pas comolot ikan ni teros tarik laki nih masuk laot..mungkin laki ni dah jadi duyung skang ni dan hidop bahagia bersama anak2 ikan y lain..

Cik penelope cruz .. makwe si Jack
 suke c angelika dlm cter nih..bile die speaking BI ade ala2 sepanyol slang..tergeliat lidah nak ngikot ko ckap nakk....
watak utama dlm cter nih

anjat aye bile ko wat muke cmnih!...mcm SETAN!

ikan2 ni kejenye goda org jek..pas tu ngaap!hambik ko... 

bg ak cternye senang, dorang dok sibuk nak cari air telaga, air tu kalo dpt minum ko akan dapt hidup lebih lame n mudaaa sepanjang ari.x yahla ko nak sapu2 krim anti kedot ke, pelembab bagai..alahai.. Then dorang mang dpat cari telaga tu..tp sape y dapat minum??jack ker?? 

haaaa. nak tau korang p lah tgok sendiri ekk..hehehe..y penting, jack memang sengal dlm cter nih..Muke x leh blah..hahaha bolehla bg ak..tp citer yang sebelom ni lagi kelakar kot n banyak aksi..citer kali ni kurengg sket...

lagi 1 ak nak bg nasihat, kalo stakat nak tgok 3D cter ni x yah la, abaikan niat ko tuh ye..sebb ak dah tgok 3D cter nih x syok..bile pkai spek3D scene dlam cter tu nmpak gelap..bile bukak je spek tu ..pergghh,.gile terang..nyudahnye ak bukak je,x pakai langsung..tp berpinar gak la tgok sarikatanye ade 3layer.adeiii...rugi2..padan muke ak..

kalo tgok cter Kungfu Panda Best kalo pakai spek 3D tuh.. terkeluar2 badan dorang..ade belon2...hahha..jakonnye ak!..rase nak tangkap2 je belon tu..hahhaa

ok..Memang aku Jakon..

rojer n out!

SELAMAT PENGANTIN BARU....

WELL..sempena cuti skolah nih mang musim mengawan bermula..hihihi..serius..1 hari kat kmpong dekat 4-5 jemputan..x ke kenyang melantak nc minyak smpai ke mlm..dah naik kempong perot nih melantak..

mak2 pon mesti suke bile time jemputan kawen nih..sebb pe..sebb x yah masak..haha...g je umah kenduri kawen gerenti kenyang...

haa..last week, member ak iaitu Fairus Alias dah kawen..Tahniah Darling..die ni mang besttt friend ak mase praktikal kat Wanita FM..kiteorang penah jd DJ hokeh skejap...korang x caye ek??x per2..hahaha

hokeh, x mo ckap pjg lebor..,eh kite tgok pic die kawen..sumber dari member die kot,,,


                          tahniah beb!..dah jd bini org dah

                             muke y slalu die wat nih...manje lettewww!...heheh


                           aceececece.....
                            fairusss..tgok depan!!
                        tgok depan plissss!

                                      haaaa..mcm ni la pengantin..heeeeeeeee



then, sepupu ak pon kawen gak pada ari y same...tp ak x dapat nak pollow la..hehe..
tahniah ek kat ko Ayu..sebb dah kawen..Miss u a lots...dah kawen x moo nakal2 taw..dengar ckap suami..jd isteri y solehah!..cepat2 la dapat ank..hehe

                             pic tunang nih...hehehe

Ya Allah kau rahmatilah dan berkatilah pasangan pengantin ini..Limpahkan lah kebaikan keatas mereka, peliharalah hubungan mereka sehingga ke syurga...Amin....

rojer n out!

Transformasi AIMAN HARIZ

nak kongsi tentang perubahan ketara oleh En.Aiman sejak die lahir smpai laa skang ni.

ak tgok perubahan kulit die sgt ketara...mane tak nye, mase lahir putehhhh!..ops kos la mak bapak mane y x suke dapat ank puteh kan. kulit awok ni kuning2 hangit..eh..langsat..hehe..bile tgok ank puteh..fuiiiyoo..Alhamdulilah la..



                      1 hari......selamat sayang..dah boleh tgok muke ank mama nih~



haa...ko korang sume tgok..mule2 skali ak tgok part idong die..haha..sebijik mcm bapaknye...
seriusss, perasaan tu indah sgt bile dapat tatap ank sendiri..mcm x percaya..betapa pantas mase berlalu..n betapa murahnye rezeki Allah berikan kepada ak...Syukur y tak terhingga...

mase ni bile tgok muke baby, kekadang ngis sesorang beb..terkenang sumenyelah..susah senang,payah..bile teringt part mizan iqamat & azan lagi lah..haru ward tuh gan airmate aku..haha..gembeng! fuuuhhh...
InsyaAllah, mama akan jadi ibu y terbaik tok Aiman Hariz yer...



                                    2 hari....ei, geram aku tgok kan lah!
                                    


                              44 hari..muke jantan abes...muke legend hati cute..


                            3 bulan dah..debab bodak nih..rase nak lenyek2 je lemak teu die tuh..







                              3 bulan setengah..lupe la bape ari..haha



time ni mang dah puteh gler....ak pon pelik...putehnye kulit ko nakkk!



                                      mase nih dah delat 4 bulan..alololo...comel lettew!
                                      T_T ye..memang comel....


kerja membungkus aiman ni keje ak la nih!...jd model jap ye nakk!

                                   ni gmbr y x bape nk baru..4 bulan..ei..x malooo gempeng!


 see..nmpak x makin lame makin puteh..mungkin ade keturunan dayang senandung kot....
tp baby memang akan berubah kan..jd setiap perubahan tu memang sagt menakjubkan!

Alahmdulillh Ya ALlah!..ak bersykur die kurniakan anak dan suami y amat ak sayangi dunia akhirat..berkatilah kami...Amin!


rojer n out!

WOWW!..AMZING..AWeSOME!! AK DAH ADE BELOGG!!

Assalamualaikum

haa, tepok muke berkali2 *dish dish dish* betol ke ak ade belogg ni??..sejak bile aku nih celik IT??
seriuss..berite tergmpak!,

ni sume ihsan dari En.Laki ak lah..En MIzan Selamat..haha..tq Laling..kamo tau bini kamo agak bute sket sal bende2 nih sume..selepas pujuk rayu baru leh die watkan..bukan senang woo nak mintak sign kelulusan dari beliau...ade TERMA N SYARAT y harus dipatuhi..

yupp..InsyAllah. dengan adenye belog ni, bolehla aku bercerite panjang gan korang sume *ade ke korang2 bace ni???haaaaaaaha..

                                             Pic paling haku suke nih!.......


bye korang!rojer n Out!